20 perces csokitorta

2014 november 17. | Szerző:

PB093490Ezt a receptet tobb szempontbol is imadom:

  1. nagyon gyorsan elkeszul
  2. nem kell sutni, igy garantaltan nem egetem meg magam
  3. mar majdhogynem egeszseges – vaspotlasnak mindenkepp kivalo a sok mag miatt
  4. tejmentes, glutenmentes, tojasmentes

 

A tortaalap leginkabb egy nyers browniehoz hasonlit, a tetejen pedig hazilag gyartott kakaos puding van.

Tortalap elkeszitese (max 10 perc):

  1. beleontok 1 pohar diot, 1 pohar mandulat, fel pohar kokuszreszeleket, 1 evokanal nyers fekete kakaoport az apritogepbe es osszeapritom.
  2. hozzaontok kb. fel deci narancslet (lehetoleg frissen facsart) a masszahoz es elinditom az apritogepet. Ekkor elkezdem egyesevel adagolni az elozoleg kimert 1 pohar datolyat (magozott legyen :), ugy, hogy az apritogep kozben folyamatosan dolgozzon.
  3. kesz 🙂 nalunk a gyerekeknek ilzenkor meg nem eleg edes, ezert en ilyenkor keverek meg hozza mezet, de ezt nem muszaj, ez izles dolga.
  4. miutan elkeszult a massza, egy leveheto oldalu tortaformaba belenzomkodom (ne ijedjetek meg, olajosnak tunhet)

Kakaos puding keszitese:

  1. fel liter mandulatejet felteszek forrni
  2. ekozben elkeszitem a pudingporomat: 2 evokanal bio kukoricakemenyitohoz keverek 2 evokanal nyers fekete kakaoport es 3 evokanal barnacukrot. A keverekre meleg vizet ontok el simara keverem.
  3. a felforrt mandulatejhez hozzaontom a csokipudingos levet, es az egeszet folytonos kevergetes mellett ujra felforralom.
  4. ez is kesz 🙂

Az alapra raontom a pudingot, ha kicsit lehult, mehet a hutobe es fel/1 ora mulva mar fogyaszthato is. Nalunk max 2 napig tart. (Idonkent probalkozom a diszitessel, nem eros oldalam :))

 

Apritogepben

Apritogepben

 

Nyers alap

Nyers alap

 

Csokipuding hazilag

Csokipuding hazilag

 

 

A kesz torta

A kesz torta

 

 

 

Kölestorta

2013 november 16. | Szerző:

A kecskeméti barackos kölestorta leegyszerűsített, tejmentes verziója. Megsütöttem egy anyuka partira és osztatlan sikert aratott 🙂
Az eredeti recept amúgy ez: http://www.nlcafe.hu/gasztrokolestorta/20110811/susd_meg_az_orszag_tortajat/

Az átalakított pedig íme:

Hozzávalók az alapfőzethez:

  • 30 dkg hántolt köles
  • 800 ml rizstej
  • 400 ml víz
  • csipet só
  • 1 rúd vaníliarúd kikapart belseje

Ezekből megfőzzük a kölesalapot. Egy sűrű köleskását kapunk.
A masszához hozzákeverünk 30 dkg barna cukrot, reszelt (bio) citromhéjat, (én nyomtam bele egy kis citromlevet is), és 50 g kókuszzsírt.

Ezután a masszát kettészedjük, én elfeleztem: kaptam 2 db kb. 900 g-os kölesmasszát.

1. Az egyik féladag kölesalaphoz hozzákeverünk 30 g darált madulát, 40 g lenmaglisztet és 30 g gesztenyelisztet, 60 g cocomast és ha kellően kihűlt, hogy ne főjön meg benne, akkor 3 db tojást. Én kerek, leszedhető oldalú tortaformába töltöttem és 200 fokos sütőben kb 20 percig sütöttem. Amikor a teteje aranybarna és egy picit akár be is repedezhet, akkor jó.

2. A második féladag kölesalapból lesz a krém. A kölesalaphoz adtam 150 g házi sárgabarack lekvárt, fél kifacsart narancsot, fél kifacsart citromot és kb 1 dl cocomast (ez lágyítja, igény szerint változtatható az adagja, én is kóstolgattam közben). Ezután 1 dl narancslével megfőztem egy zacskó zselatint (gluténmenteset), amikor elkezdett besűrűsödni, gyorsab hozzákevertem a masszához és ráöntöttem a a megsült kölesalapra (ami eddigre már valamennyire kihűlt).

Hűtőben szilárdítottam. Fél nap alatt tökéletes lesz, mi másnap ettük.

Nálunk a lányok nagyon szeretik, a fiúk pedig egyáltalán nem 🙂

Írjátok meg, nálatok milyen volt a fogadtatás!

Legutóbbi hozzászólások

Kategória

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!