20 perces csokitorta
2014 november 17. | Szerző: jegeskave
Ezt a receptet tobb szempontbol is imadom:
- nagyon gyorsan elkeszul
- nem kell sutni, igy garantaltan nem egetem meg magam
- mar majdhogynem egeszseges – vaspotlasnak mindenkepp kivalo a sok mag miatt
- tejmentes, glutenmentes, tojasmentes
A tortaalap leginkabb egy nyers browniehoz hasonlit, a tetejen pedig hazilag gyartott kakaos puding van.
Tortalap elkeszitese (max 10 perc):
- beleontok 1 pohar diot, 1 pohar mandulat, fel pohar kokuszreszeleket, 1 evokanal nyers fekete kakaoport az apritogepbe es osszeapritom.
- hozzaontok kb. fel deci narancslet (lehetoleg frissen facsart) a masszahoz es elinditom az apritogepet. Ekkor elkezdem egyesevel adagolni az elozoleg kimert 1 pohar datolyat (magozott legyen :), ugy, hogy az apritogep kozben folyamatosan dolgozzon.
- kesz 🙂 nalunk a gyerekeknek ilzenkor meg nem eleg edes, ezert en ilyenkor keverek meg hozza mezet, de ezt nem muszaj, ez izles dolga.
- miutan elkeszult a massza, egy leveheto oldalu tortaformaba belenzomkodom (ne ijedjetek meg, olajosnak tunhet)
Kakaos puding keszitese:
- fel liter mandulatejet felteszek forrni
- ekozben elkeszitem a pudingporomat: 2 evokanal bio kukoricakemenyitohoz keverek 2 evokanal nyers fekete kakaoport es 3 evokanal barnacukrot. A keverekre meleg vizet ontok el simara keverem.
- a felforrt mandulatejhez hozzaontom a csokipudingos levet, es az egeszet folytonos kevergetes mellett ujra felforralom.
- ez is kesz 🙂
Az alapra raontom a pudingot, ha kicsit lehult, mehet a hutobe es fel/1 ora mulva mar fogyaszthato is. Nalunk max 2 napig tart. (Idonkent probalkozom a diszitessel, nem eros oldalam :))
Sárgarépás fasírt – gluténmentes
2014 január 9. | Szerző: jegeskave
Gyerekkel (és nálunk apával is) zöldséget megetetni nem mindig egyszerű. Ezért szoktam trükköket alkalmazni, hogy úgy egyenek zöldséget, hogy észre se vegyék. A fasírt ehhez nagyon jó alany. A sárgarépás verzió így készült:
Hozzávalók:
- 40 dkg pulykahús darálva (ezt legközelebb mell formájában veszem és én darálom le, mert voltak benne darabos részek, amiket én utálok)
- 2 db kis-közepes sárgarépa (ha van rá mód, akkor bio)
- 1 tojás
- só, pirospaprika
- rizsliszt
- olivaolaj
Elkészítés:
A húst a meghámozott és összevágott sárgarépával együtt aprítógépbe teszem és péppé darálom (ha nem colitisesnek csináljuk, akkor mehet bele vöröshagyma is). Utána keverőtálban hozzáteszem a tojást, ízlés szerint sót, kb. 2 teáskanál pirospaprikát, kb. 1 evőkanál olivaolajat és annyi rizslisztet, hogy valamennyire gyúhatóvá összeálljon a massza. (sűrűbb is lehet, csak én ha lehet, minimális lisztet használok).
Serpenyőben kókuszzsírt melegítek, a masszából vizes kézzel kis pogácsákat formázok és mindkét oldalát megsütöm.
Melegen és hidegen is finom csemege és nem venni észre benne a zöldséget 🙂
Tipp: a sárgarépa helyett/mellett cukkinivel is szoktam készíteni. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl nagy a cukkini, mert nagyon leveses lehet tőle a massza, ami miatt sok lisztet vesz fel és akkor nem lesz nagyon fasírt jellege már és gyanút fognak, hogy nem is húst esznek 🙂
Szendvicskrémek: tojáskrém és májkrém (tej- és gluténmentesen)
2013 november 20. | Szerző: jegeskave
Ezekről sajnos nincs kép egyelőre, mert mire megérkezett az igény ezekre a receptekre, a krémek már elfogytak 🙂 A következő adagokról majd teszek fel.
Tojáskrém: 8 tojást megfőztem keményre, szétszedtem sárgájára és fehérjére. A fehérjét 1 fej lilahagymával péppé szeleteltem szeletelő gépben, majd hozzáadtam a tojássárgát – a sárgát nem szabad a gépbe tenni, mert túl híg lesz akkor, így lesz pont jó állagú (a hagyma azért így is picit darabos lesz, colitiseseknek így nem jó, ha colitises is eszik belőle, akkor a hagymát le kell reszelni, vagy helyette snidlinget használni). Hozzátettem sót, borsot, kicsi mustárt, kicsi majonézt és kész is. (ha colitises is eszik belőle, a bors kimarad, a többiek utólag a kenyérre frissen őrölt borssal pótolhatják, úgy is nagyon finom)
Májkrém: 1 fej vöröshagymát kókuszzsíron megdinsztelek, majd hozzáadok 30 dkg kacsamájat és puhára sütöm (ha belevágok késsel és puha és nem véres, akkor már jó). Kicsit hűtöm, utána hozzáadok 1 keményre főtt tojást, sok sót, majorannát, majonézt, mustárt, 1 kiskanál cocomast (tényleg, nem elírás :)), és rizstejszínt fél-1 dobozzal, aszerint, hogy milyen állagot szeretnénk illetve mennyire volt erős ízű a máj. Nálunk nem szeretik az erős máj ízt, én emiatt sokat szoktam tenni. Ha nem eszi colitises, akkor nyersen is lehet bele még hagymát tenni, én ezt nem szoktam. Az összes hozzávalót összeturmixolom és jól lehűtöm.
Gluténmentes és hagyományos pirítósra kenve is finomak.
Hazi nutella diobol es mandulabol
2016 szeptember 12. | Szerző: jegeskave
Tegnap kitalaltam, hogy keszitek hazi nutellat a reggeli palacsintahoz, es talaltam is szuper jo recepteket a neten, aztan jott a kopp, hogy nincs itthon mogyoro. Ugyhogy kicsit atalakitottam a recepteket es csinaltam egy olyat, amihez voltak itthon hozzavaloim.
Hozzavalok:
Hazi nutella meg melegen es folyekonyan
5 dkg mandula
Elkeszites:
Tokeletes toltelek a gluten- es tejmentes palacsintahoz.
Hazi nutella
Oldal ajánlása emailben
X