Hazi nutella diobol es mandulabol

2016 szeptember 12. | Szerző:

Tegnap kitalaltam, hogy keszitek hazi nutellat a reggeli palacsintahoz, es talaltam is szuper jo recepteket a neten, aztan jott a kopp, hogy nincs itthon mogyoro. Ugyhogy kicsit atalakitottam a recepteket es csinaltam egy olyat, amihez voltak itthon hozzavaloim.

Hozzavalok:

  • Hazi nutella

    Hazi nutella meg melegen es folyekonyan

    5 dkg mandula

  • 5 dkg dio
  • 1 tabla tejmentes etcsoki (en 85%-os hasznaltam)
  • 2 evokanal fekete kakao
  • 10 dkg barna cukor
  • 30 dkg kokuszzsir
  • 1 dl mandulatej
  • csipet so
  • par csepp valodi vanilia kivonat

Elkeszites:

  1. apritoban teljesen peppe apritom a mandulat es a mogyorot
  2. kozben goz folott felolvasztom a csokit (es a kokuszzsirt, ha nem folyekony allagu)
  3. beleontom az apritoba a tobbi hozzavalot is es homogenne keverem.
  4. hutoben nutella allaguva szilardul

Tokeletes toltelek a gluten- es tejmentes palacsintahoz.

 

 

Hazi nutella

Hazi nutella

Glutenmentes pizza

2015 február 8. | Szerző:

Glutenmentes pizza

Glutenmentes pizza

Nagyon sokszor probaltam mar glutenmentes pizzat sutni, de vagy szaraz lett, vagy szetesett, vagy siman fureszporizu volt. Ez az elso olyan recept, ami tenyleg finom, es fel merem tenni. Raadasul egyszeru is.

Hozzavalok 1 normal meretu vagy 2 kisebb pizzahoz:

Krumpli

Krumpli

1 db szep nagy krumpli (25-30 dkg)
1 bogre rizsliszt
1 teaskanal szaraz eleszto
1 tojasfeherje
1 teaskanal xantan gumi
so
Feltetnek paradicsomszosz, zoldfuszer es ami belefer a dietaba (magamnak tettem ra szalamit es sajtot, colitises fiam sima paradicsomszosszal kapta)

Elkeszites:

  1. Hamozd meg a krumplit, vagd kockakra es fozd meg.
  2. Nyomd at krumplinyomon es rakd egy keverotalba.
  3. Add hozza rizslisztet, a sot, az elesztot, a xantan gumit, gyurd ossze.
  4. Vegul add hozza a tojasfeherjet es azzal is gyurd ossze, amig ilyen tesztat kapsz:
Glutenmentes pizzateszta

Glutenmentes pizzateszta

Pihentesd 1 orat meleg helyen. Utana nyujtsd ki pizza formajura. Konnyen formalhato a teszta, nyujtofaval kinyujthato, de vigyazat, konnyen szakad, ezert en mar magan a tepsin nyujtottam a megfelelo vekonysagura. Akar a kezeddel is lelapogathatod, ha nincs nyujtofad.
Vegul tedd ra a felteteket.

Susd amig a szele aranybarna nem kezd lenni.

Gluten- es tejmentes pizza

Gluten- es tejmentes pizza

Címkék: ,

Zabpelyhes karfiolfasírt (glutén-, és tejmentes)

2014 november 26. | Szerző:

Tegnap hirtelen felindulásból készítettem ezt a fasírtot.

Karfiolfasirt

Karfiolfasirt

A gyerekeknek hagyományos húsos verziót csináltam, de én zöldségre vágytam, ez lett belőle.

Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol
  • zabpehely
  • hagyma
  • 1 tojás
  • rizsliszt (elhagyható)
  • olivaolaj vagy kókuszzsír

Elkészítés:

  • a karfiolt megmosom és rózsáira szedve sós vízben megfőzöm
  • míg fő a karfiol, apróra vágom a vöröshagymát (ízlés dolga, mekkorát) és kókuszzsíron v olivaolajon megdinsztelem
  • begyújtom a sütőt
  • ha a karfiol megfőtt, a vízből kivéve aprítógépbe dobom és pépesre darálom (nagyon gyorsan megvan). (Nekem 2 kör darálás volt, egyszerre nem fért bele az egész)
  • egy tálban összekeverem a darált karfiolt, a dinsztelt hagymát, 1-2 evőkanál olivaolajat, 1 tojást, 3-5 evőkanál zabpelyhet (ízlés dolga mennyit, és én a kisebb, darabolt zabpelyhet szeretem használni, de bármelyik jó), sózom (esetleg borsozom is, de ha gyerekeknek is szeretném adni, akkor a borsot én mindig elhagyom), és esetleg 1-2 kanál rizslisztet, de ezt nem muszáj, ha a massza állaga megfelelő, hogy kanállal halmokat lehessen belőle rakni.
  • egy tepsi alját kizsírozom olivaolajjal vagy kókuszzsírral és evőkanállal halmokat rakok a masszából
  • előmelegített sütőben sütöm a kis pogácsákat, amíg a tetejük enyhén barnulni nem kezd
  • magában, főzelékfeltétként vagy mártogatós szósszal is finom
Karfiolfasirt

Karfiolfasirt

20 perces csokitorta

2014 november 17. | Szerző:

PB093490Ezt a receptet tobb szempontbol is imadom:

  1. nagyon gyorsan elkeszul
  2. nem kell sutni, igy garantaltan nem egetem meg magam
  3. mar majdhogynem egeszseges – vaspotlasnak mindenkepp kivalo a sok mag miatt
  4. tejmentes, glutenmentes, tojasmentes

 

A tortaalap leginkabb egy nyers browniehoz hasonlit, a tetejen pedig hazilag gyartott kakaos puding van.

Tortalap elkeszitese (max 10 perc):

  1. beleontok 1 pohar diot, 1 pohar mandulat, fel pohar kokuszreszeleket, 1 evokanal nyers fekete kakaoport az apritogepbe es osszeapritom.
  2. hozzaontok kb. fel deci narancslet (lehetoleg frissen facsart) a masszahoz es elinditom az apritogepet. Ekkor elkezdem egyesevel adagolni az elozoleg kimert 1 pohar datolyat (magozott legyen :), ugy, hogy az apritogep kozben folyamatosan dolgozzon.
  3. kesz 🙂 nalunk a gyerekeknek ilzenkor meg nem eleg edes, ezert en ilyenkor keverek meg hozza mezet, de ezt nem muszaj, ez izles dolga.
  4. miutan elkeszult a massza, egy leveheto oldalu tortaformaba belenzomkodom (ne ijedjetek meg, olajosnak tunhet)

Kakaos puding keszitese:

  1. fel liter mandulatejet felteszek forrni
  2. ekozben elkeszitem a pudingporomat: 2 evokanal bio kukoricakemenyitohoz keverek 2 evokanal nyers fekete kakaoport es 3 evokanal barnacukrot. A keverekre meleg vizet ontok el simara keverem.
  3. a felforrt mandulatejhez hozzaontom a csokipudingos levet, es az egeszet folytonos kevergetes mellett ujra felforralom.
  4. ez is kesz 🙂

Az alapra raontom a pudingot, ha kicsit lehult, mehet a hutobe es fel/1 ora mulva mar fogyaszthato is. Nalunk max 2 napig tart. (Idonkent probalkozom a diszitessel, nem eros oldalam :))

 

Apritogepben

Apritogepben

 

Nyers alap

Nyers alap

 

Csokipuding hazilag

Csokipuding hazilag

 

 

A kesz torta

A kesz torta

 

 

 

Mini kakaós csigák

2014 január 21. | Szerző:

Kakaós csigaAmíg ettük a gluténes verzióját, N. imádta a kakaós csigát. Ezért egy ideje már próbálkozom ehető gluténmentes verzióval, mindezidáig közepes sikerrel. Egy kedves barátunknak sikerült egy nagyon finomat készítenie, de én azzal a recepttel nem boldogultam sajnos. Az övé ízlett nagyon, az enyém meg vagy szétesett vagy száraz lett. (az ő receptje itt található: http://www.jotenni.hu/1/post/2013/08/kakas-tekercs-varicik.html)

Aztán inkább kitaláltam egyet, ami nekünk nagyon bejött 🙂

Hozzávalók:

  • 4 dkg darált mandula
  • 5 dkg darált dió
  • 2 dkg darált kókuszreszelék
  • 4 dkg gesztenyeliszt
  • 15 dkg gluténmentes  süteményliszt keverék
  • 4 g szárított élesztő
  • fél narancs kifacsart leve (ezt lehet, hogy legközelebb kihagyom és helyette kipróbálom rizstejjel vagy más semlegesebb gyümölcslével)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • barna cukor ízlés szerint (szerintem kb 5 dkg)
  • 50 g margarin (tej- és szójamentes)
  • Töltelékhez: 25 g margarin, 1 evőkanál holland kakaó, barna cukor, kis víz, olvasztott étcsoki (ez kimaradhat, de akkor több kell az előbbi hozzávalókból)

Elkészítés:

  • felolvasztom a margarint
  • ledarálom a magokat és a kókuszreszeléket, ezt hozzáöntöm a felolvasztott margarinhoz
  • hozzáadom az összes hozzávalót és kézzel összegyúrom
  • fél órát pihentetem a tésztát
  • két folpack között kinyújtom (így nem kell liszt a nyújtáshoz és takarítani is könnyebb utána, Rachel Allen műsorában láttam és megtetszett az ötlet)
  • elkészítem a tölteléket: felolvasztok 25 g margarint vagy kókuszzsírt, hozzáadok kb 40-50 g barna cukrot, 1 evőkanál holland kakóport és fél tábla étcsokit, meg egy pici vizet, hogy ne könnyebben kenhető legyen a massza
  • a kinyújtott tésztára rákenem a masszát és feltekerem
  • 1 centis darabokat vágok és 180-200 fokos sütőben 15-25 percig sütöm.

Ez a kakaós csiga végre mindenkinek ízlett a családban és nem száradt és nem szikkadt ki másnapra sem. Kicsit nekem erős volt a narancs íze, azt legközelebb másra cserélem. Szép persze ez sem lett, ahogy az tőlem már megszokott, de fontosabb, hogy finom 🙂

Sárgarépás fasírt – gluténmentes

2014 január 9. | Szerző:

sárgarépás fasírt gluténmentesenGyerekkel (és nálunk apával is) zöldséget megetetni nem mindig egyszerű. Ezért szoktam trükköket alkalmazni, hogy úgy egyenek zöldséget, hogy észre se vegyék. A fasírt ehhez nagyon jó alany. A sárgarépás verzió így készült:

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykahús darálva (ezt legközelebb mell formájában veszem és én darálom le, mert voltak benne darabos részek, amiket én utálok)
  • 2 db kis-közepes sárgarépa (ha van rá mód, akkor bio)
  • 1 tojás
  • só, pirospaprika
  • rizsliszt
  • olivaolaj

Elkészítés:

A húst a meghámozott és összevágott sárgarépával együtt aprítógépbe teszem és péppé darálom (ha nem colitisesnek csináljuk, akkor mehet bele vöröshagyma is). Utána keverőtálban hozzáteszem a tojást, ízlés szerint sót, kb. 2 teáskanál pirospaprikát, kb. 1 evőkanál olivaolajat és annyi rizslisztet, hogy valamennyire gyúhatóvá összeálljon a massza. (sűrűbb is lehet, csak én ha lehet, minimális lisztet használok).

Serpenyőben kókuszzsírt melegítek, a masszából vizes kézzel kis pogácsákat formázok és mindkét oldalát megsütöm.

Melegen és hidegen is finom csemege és nem venni észre benne a zöldséget 🙂

Tipp: a sárgarépa helyett/mellett cukkinivel is szoktam készíteni. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl nagy a cukkini, mert nagyon leveses lehet tőle a massza, ami miatt sok lisztet vesz fel és akkor nem lesz nagyon fasírt jellege már és gyanút fognak, hogy nem is húst esznek 🙂

Chocolate chip cookie

2014 január 8. | Szerző:

Gluténmentes chocolate chip cookieEzt a cookie-t régen nagyon sokszor csináltam hagyományos lisztből, a gyerekek nagyon szerették. Most elkészítettem egy általam kreált mentes változatot és osztatlan sikert aratott szerencsére ez is 🙂

Hozzávalók:

  • 5 dkg paradió
  • 5 dkg dió
  • 4 dkg rizsliszt
  • 3 dkg kukoricakeményítő
  • 1 tojás
  • 60 g barna cukor
  • 60 g zsiradék (ebből nekem 40g margarin volt, 20g kókuszzsír)
  • csipet szódabikarbóna
  • fél tábla étcsokoládé

Elkészítés:

Felolvasztom a zsiradékot, benne elkeverem a cukrot. A magvakat megdarálom, hozzákeverem a rizslisztet, szódabikarbónát, keményítőt. A folyékony hozzávalókhoz hozzákeverem a tojást, végül az összes hozzávalót összekeverem. Ezután beletördelek kb. fél tábla étcsokit.

Sütőpapírral bélelt tepsire kis kanállal halmokat rakok és 180 fokon 8-10 percig sütöm.

 

Glutén- és tejmentes palacsinta

2013 december 19. | Szerző:

PB222374Ez egy nagyon jól bevált és letesztelt recept. A lányom – aki nem gluténmentesen eszik amúgy, csak tejmentesen – minden reggel ezt reggelizi. És imádja 🙂 Nagyon egyszerű és gyorsan elkészül! És amit nagyon szeretk benne, hogy lehetetlen csomósra csinálni a tésztát. Viszont vigyázat, ezzel a recepttel csak vastag palacsinták süthetők! Talán a gyerek ezért is imádja annyira 🙂

Hozzávalók:

  • 12 dkg rizsliszt
  • 2 tojás
  • csipet só
  • víz
  • rizstej
  • kókuszzsír a palacsintasütő kenéséhezbarnacukros, fekete kakaóval töltve

Elkészítés:

Kimérem a lisztet, beleütöm a 2 tojást, sózom és felöntöm annyi hideg vízzel, hogy a habverővel felkeverve kb. nokedli sűrűségű tésztát kapjak. Utána felöntöm kb. 1 dl rizstejjel. Semmi vész, ha nincs otthon rizstej, sima vízzel is elkészíthető, anyukám úgy szokta sütni a gyerekeknek is úgy is teljesen jó. Rizstejjel kicsit lágyabb lesz. 1 palacsintához én 1 merőkanálnyi tésztát teszek a kókuszzsírral megkent serpenyőbe (én minden sütés előtt kizsírozom a serpenyőt)

Amire figyelni kell, hogy minden egyes sütés előtt habverővel fel kell keverni a tésztát, mert a riszliszt leülepszik az edény aljára. (ha nem kevered fel és a tetejéről veszel a híg tésztából, az leragad és szét is esik)

Mi jó sok töltelékkel szeretjük.

Narancsos csokitorta – glutén- és tejmentes

2013 november 28. | Szerző:

Ez a csokitorta nagyon gyorsan elkészül, egyszerű és végre egészen könnyű is, nem brownie szerű, mint az eddigi csokitorta próbálkozásaim.A fotózáshoz már csak egy szeletet sikerült megmentenem, ez is bizonyítja, hogy mindenkinek ízlett 🙂

Hozzávalók:

A tésztához:narancsos csokitorta

  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg darált mandula
  • 10 – 15 dkg barna cukor (ízlés szerint)
  • 1 narancs kifacsart leve
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 40 g kókuszzsír
  • 3 db tojás
  • 4 dkg rizsliszt

A krémhez:

  • 1 csomag gluténmentes pudingpor
  • 3 evőkanál barna cukor
  • fél liter rizstej
  • 1 evőkanál kakaópor + 1 evőkanál kókuszzsír VAGY fél tábla étcsoki felolvasztva

Elkészítés:

A tésztához ledaráljuk a magokat, felolvasztjuk a kókuszzsírt gőz fölött, ehhez hozzáadjuk a kakóport és a narancslét, majd az egész keveréket hozzáöntjük a magokhoz. Hozzáadjuk a 3 tojást és kicsit sűrítjük a 4 dkg rizsliszttel. Kókuszzsírral kikent, leszedhető oldalú kerek tortaformában 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

Ezután megcsináljuk a pudingot a leírás szerint, csak tej helyett rizstejet teszünk bele és hozzáadjuk a plusz kakaó/kókuszzsír kombót vagy az olvasztott csokit.

Ráöntjük a krémet a tésztára, hűtőben lehűtjük és a tortaforma oldalát leszedve tálaljuk.

A narancslé nagyot dob rajta 🙂 Anélkül is készíthető, helyette rizstejjel, vagy almalével is jó.

Szendvicskrémek: tojáskrém és májkrém (tej- és gluténmentesen)

2013 november 20. | Szerző:

Ezekről sajnos nincs kép egyelőre, mert mire megérkezett az igény ezekre a receptekre, a krémek már elfogytak 🙂 A következő adagokról majd teszek fel.

Tojáskrém: 8 tojást megfőztem keményre, szétszedtem sárgájára és fehérjére. A fehérjét 1 fej lilahagymával péppé szeleteltem szeletelő gépben, majd hozzáadtam a tojássárgát – a sárgát nem szabad a gépbe tenni, mert túl híg lesz akkor, így lesz pont jó állagú (a hagyma azért így is picit darabos lesz, colitiseseknek így nem jó, ha colitises is eszik belőle, akkor a hagymát le kell reszelni, vagy helyette snidlinget használni). Hozzátettem sót, borsot, kicsi mustárt, kicsi majonézt és kész is. (ha colitises is eszik belőle, a bors kimarad, a többiek utólag a kenyérre frissen őrölt borssal pótolhatják, úgy is nagyon finom)

Májkrém: 1 fej vöröshagymát kókuszzsíron megdinsztelek, majd hozzáadok 30 dkg kacsamájat és puhára sütöm (ha belevágok késsel és puha és nem véres, akkor már jó). Kicsit hűtöm, utána hozzáadok 1 keményre főtt tojást, sok sót, majorannát, majonézt, mustárt, 1 kiskanál cocomast (tényleg, nem elírás :)), és rizstejszínt fél-1 dobozzal, aszerint, hogy milyen állagot szeretnénk illetve mennyire volt erős ízű a máj. Nálunk nem szeretik az erős máj ízt, én emiatt sokat szoktam tenni. Ha nem eszi colitises, akkor nyersen is lehet bele még hagymát tenni, én ezt nem szoktam. Az összes hozzávalót összeturmixolom és jól lehűtöm.

Gluténmentes és hagyományos pirítósra kenve is finomak.

Legutóbbi hozzászólások

Kategória

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!