Zabpelyhes karfiolfasírt (glutén-, és tejmentes)

2014 november 26. | Szerző:

Tegnap hirtelen felindulásból készítettem ezt a fasírtot.

Karfiolfasirt

Karfiolfasirt

A gyerekeknek hagyományos húsos verziót csináltam, de én zöldségre vágytam, ez lett belőle.

Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol
  • zabpehely
  • hagyma
  • 1 tojás
  • rizsliszt (elhagyható)
  • olivaolaj vagy kókuszzsír

Elkészítés:

  • a karfiolt megmosom és rózsáira szedve sós vízben megfőzöm
  • míg fő a karfiol, apróra vágom a vöröshagymát (ízlés dolga, mekkorát) és kókuszzsíron v olivaolajon megdinsztelem
  • begyújtom a sütőt
  • ha a karfiol megfőtt, a vízből kivéve aprítógépbe dobom és pépesre darálom (nagyon gyorsan megvan). (Nekem 2 kör darálás volt, egyszerre nem fért bele az egész)
  • egy tálban összekeverem a darált karfiolt, a dinsztelt hagymát, 1-2 evőkanál olivaolajat, 1 tojást, 3-5 evőkanál zabpelyhet (ízlés dolga mennyit, és én a kisebb, darabolt zabpelyhet szeretem használni, de bármelyik jó), sózom (esetleg borsozom is, de ha gyerekeknek is szeretném adni, akkor a borsot én mindig elhagyom), és esetleg 1-2 kanál rizslisztet, de ezt nem muszáj, ha a massza állaga megfelelő, hogy kanállal halmokat lehessen belőle rakni.
  • egy tepsi alját kizsírozom olivaolajjal vagy kókuszzsírral és evőkanállal halmokat rakok a masszából
  • előmelegített sütőben sütöm a kis pogácsákat, amíg a tetejük enyhén barnulni nem kezd
  • magában, főzelékfeltétként vagy mártogatós szósszal is finom
Karfiolfasirt

Karfiolfasirt

Sárgarépás fasírt – gluténmentes

2014 január 9. | Szerző:

sárgarépás fasírt gluténmentesenGyerekkel (és nálunk apával is) zöldséget megetetni nem mindig egyszerű. Ezért szoktam trükköket alkalmazni, hogy úgy egyenek zöldséget, hogy észre se vegyék. A fasírt ehhez nagyon jó alany. A sárgarépás verzió így készült:

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykahús darálva (ezt legközelebb mell formájában veszem és én darálom le, mert voltak benne darabos részek, amiket én utálok)
  • 2 db kis-közepes sárgarépa (ha van rá mód, akkor bio)
  • 1 tojás
  • só, pirospaprika
  • rizsliszt
  • olivaolaj

Elkészítés:

A húst a meghámozott és összevágott sárgarépával együtt aprítógépbe teszem és péppé darálom (ha nem colitisesnek csináljuk, akkor mehet bele vöröshagyma is). Utána keverőtálban hozzáteszem a tojást, ízlés szerint sót, kb. 2 teáskanál pirospaprikát, kb. 1 evőkanál olivaolajat és annyi rizslisztet, hogy valamennyire gyúhatóvá összeálljon a massza. (sűrűbb is lehet, csak én ha lehet, minimális lisztet használok).

Serpenyőben kókuszzsírt melegítek, a masszából vizes kézzel kis pogácsákat formázok és mindkét oldalát megsütöm.

Melegen és hidegen is finom csemege és nem venni észre benne a zöldséget 🙂

Tipp: a sárgarépa helyett/mellett cukkinivel is szoktam készíteni. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl nagy a cukkini, mert nagyon leveses lehet tőle a massza, ami miatt sok lisztet vesz fel és akkor nem lesz nagyon fasírt jellege már és gyanút fognak, hogy nem is húst esznek 🙂

Legutóbbi hozzászólások

Kategória

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!