Hazi nutella diobol es mandulabol

2016 szeptember 12. | Szerző:

Tegnap kitalaltam, hogy keszitek hazi nutellat a reggeli palacsintahoz, es talaltam is szuper jo recepteket a neten, aztan jott a kopp, hogy nincs itthon mogyoro. Ugyhogy kicsit atalakitottam a recepteket es csinaltam egy olyat, amihez voltak itthon hozzavaloim.

Hozzavalok:

  • Hazi nutella

    Hazi nutella meg melegen es folyekonyan

    5 dkg mandula

  • 5 dkg dio
  • 1 tabla tejmentes etcsoki (en 85%-os hasznaltam)
  • 2 evokanal fekete kakao
  • 10 dkg barna cukor
  • 30 dkg kokuszzsir
  • 1 dl mandulatej
  • csipet so
  • par csepp valodi vanilia kivonat

Elkeszites:

  1. apritoban teljesen peppe apritom a mandulat es a mogyorot
  2. kozben goz folott felolvasztom a csokit (es a kokuszzsirt, ha nem folyekony allagu)
  3. beleontom az apritoba a tobbi hozzavalot is es homogenne keverem.
  4. hutoben nutella allaguva szilardul

Tokeletes toltelek a gluten- es tejmentes palacsintahoz.

 

 

Hazi nutella

Hazi nutella

Zabpelyhes karfiolfasírt (glutén-, és tejmentes)

2014 november 26. | Szerző:

Tegnap hirtelen felindulásból készítettem ezt a fasírtot.

Karfiolfasirt

Karfiolfasirt

A gyerekeknek hagyományos húsos verziót csináltam, de én zöldségre vágytam, ez lett belőle.

Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol
  • zabpehely
  • hagyma
  • 1 tojás
  • rizsliszt (elhagyható)
  • olivaolaj vagy kókuszzsír

Elkészítés:

  • a karfiolt megmosom és rózsáira szedve sós vízben megfőzöm
  • míg fő a karfiol, apróra vágom a vöröshagymát (ízlés dolga, mekkorát) és kókuszzsíron v olivaolajon megdinsztelem
  • begyújtom a sütőt
  • ha a karfiol megfőtt, a vízből kivéve aprítógépbe dobom és pépesre darálom (nagyon gyorsan megvan). (Nekem 2 kör darálás volt, egyszerre nem fért bele az egész)
  • egy tálban összekeverem a darált karfiolt, a dinsztelt hagymát, 1-2 evőkanál olivaolajat, 1 tojást, 3-5 evőkanál zabpelyhet (ízlés dolga mennyit, és én a kisebb, darabolt zabpelyhet szeretem használni, de bármelyik jó), sózom (esetleg borsozom is, de ha gyerekeknek is szeretném adni, akkor a borsot én mindig elhagyom), és esetleg 1-2 kanál rizslisztet, de ezt nem muszáj, ha a massza állaga megfelelő, hogy kanállal halmokat lehessen belőle rakni.
  • egy tepsi alját kizsírozom olivaolajjal vagy kókuszzsírral és evőkanállal halmokat rakok a masszából
  • előmelegített sütőben sütöm a kis pogácsákat, amíg a tetejük enyhén barnulni nem kezd
  • magában, főzelékfeltétként vagy mártogatós szósszal is finom
Karfiolfasirt

Karfiolfasirt

20 perces csokitorta

2014 november 17. | Szerző:

PB093490Ezt a receptet tobb szempontbol is imadom:

  1. nagyon gyorsan elkeszul
  2. nem kell sutni, igy garantaltan nem egetem meg magam
  3. mar majdhogynem egeszseges – vaspotlasnak mindenkepp kivalo a sok mag miatt
  4. tejmentes, glutenmentes, tojasmentes

 

A tortaalap leginkabb egy nyers browniehoz hasonlit, a tetejen pedig hazilag gyartott kakaos puding van.

Tortalap elkeszitese (max 10 perc):

  1. beleontok 1 pohar diot, 1 pohar mandulat, fel pohar kokuszreszeleket, 1 evokanal nyers fekete kakaoport az apritogepbe es osszeapritom.
  2. hozzaontok kb. fel deci narancslet (lehetoleg frissen facsart) a masszahoz es elinditom az apritogepet. Ekkor elkezdem egyesevel adagolni az elozoleg kimert 1 pohar datolyat (magozott legyen :), ugy, hogy az apritogep kozben folyamatosan dolgozzon.
  3. kesz 🙂 nalunk a gyerekeknek ilzenkor meg nem eleg edes, ezert en ilyenkor keverek meg hozza mezet, de ezt nem muszaj, ez izles dolga.
  4. miutan elkeszult a massza, egy leveheto oldalu tortaformaba belenzomkodom (ne ijedjetek meg, olajosnak tunhet)

Kakaos puding keszitese:

  1. fel liter mandulatejet felteszek forrni
  2. ekozben elkeszitem a pudingporomat: 2 evokanal bio kukoricakemenyitohoz keverek 2 evokanal nyers fekete kakaoport es 3 evokanal barnacukrot. A keverekre meleg vizet ontok el simara keverem.
  3. a felforrt mandulatejhez hozzaontom a csokipudingos levet, es az egeszet folytonos kevergetes mellett ujra felforralom.
  4. ez is kesz 🙂

Az alapra raontom a pudingot, ha kicsit lehult, mehet a hutobe es fel/1 ora mulva mar fogyaszthato is. Nalunk max 2 napig tart. (Idonkent probalkozom a diszitessel, nem eros oldalam :))

 

Apritogepben

Apritogepben

 

Nyers alap

Nyers alap

 

Csokipuding hazilag

Csokipuding hazilag

 

 

A kesz torta

A kesz torta

 

 

 

Szendvicskrémek: tojáskrém és májkrém (tej- és gluténmentesen)

2013 november 20. | Szerző:

Ezekről sajnos nincs kép egyelőre, mert mire megérkezett az igény ezekre a receptekre, a krémek már elfogytak 🙂 A következő adagokról majd teszek fel.

Tojáskrém: 8 tojást megfőztem keményre, szétszedtem sárgájára és fehérjére. A fehérjét 1 fej lilahagymával péppé szeleteltem szeletelő gépben, majd hozzáadtam a tojássárgát – a sárgát nem szabad a gépbe tenni, mert túl híg lesz akkor, így lesz pont jó állagú (a hagyma azért így is picit darabos lesz, colitiseseknek így nem jó, ha colitises is eszik belőle, akkor a hagymát le kell reszelni, vagy helyette snidlinget használni). Hozzátettem sót, borsot, kicsi mustárt, kicsi majonézt és kész is. (ha colitises is eszik belőle, a bors kimarad, a többiek utólag a kenyérre frissen őrölt borssal pótolhatják, úgy is nagyon finom)

Májkrém: 1 fej vöröshagymát kókuszzsíron megdinsztelek, majd hozzáadok 30 dkg kacsamájat és puhára sütöm (ha belevágok késsel és puha és nem véres, akkor már jó). Kicsit hűtöm, utána hozzáadok 1 keményre főtt tojást, sok sót, majorannát, majonézt, mustárt, 1 kiskanál cocomast (tényleg, nem elírás :)), és rizstejszínt fél-1 dobozzal, aszerint, hogy milyen állagot szeretnénk illetve mennyire volt erős ízű a máj. Nálunk nem szeretik az erős máj ízt, én emiatt sokat szoktam tenni. Ha nem eszi colitises, akkor nyersen is lehet bele még hagymát tenni, én ezt nem szoktam. Az összes hozzávalót összeturmixolom és jól lehűtöm.

Gluténmentes és hagyományos pirítósra kenve is finomak.

Legutóbbi hozzászólások

Kategória

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!