Hazi nutella diobol es mandulabol

2016 szeptember 12. | Szerző:

Tegnap kitalaltam, hogy keszitek hazi nutellat a reggeli palacsintahoz, es talaltam is szuper jo recepteket a neten, aztan jott a kopp, hogy nincs itthon mogyoro. Ugyhogy kicsit atalakitottam a recepteket es csinaltam egy olyat, amihez voltak itthon hozzavaloim.

Hozzavalok:

  • Hazi nutella

    Hazi nutella meg melegen es folyekonyan

    5 dkg mandula

  • 5 dkg dio
  • 1 tabla tejmentes etcsoki (en 85%-os hasznaltam)
  • 2 evokanal fekete kakao
  • 10 dkg barna cukor
  • 30 dkg kokuszzsir
  • 1 dl mandulatej
  • csipet so
  • par csepp valodi vanilia kivonat

Elkeszites:

  1. apritoban teljesen peppe apritom a mandulat es a mogyorot
  2. kozben goz folott felolvasztom a csokit (es a kokuszzsirt, ha nem folyekony allagu)
  3. beleontom az apritoba a tobbi hozzavalot is es homogenne keverem.
  4. hutoben nutella allaguva szilardul

Tokeletes toltelek a gluten- es tejmentes palacsintahoz.

 

 

Hazi nutella

Hazi nutella

Mini kakaós csigák

2014 január 21. | Szerző:

Kakaós csigaAmíg ettük a gluténes verzióját, N. imádta a kakaós csigát. Ezért egy ideje már próbálkozom ehető gluténmentes verzióval, mindezidáig közepes sikerrel. Egy kedves barátunknak sikerült egy nagyon finomat készítenie, de én azzal a recepttel nem boldogultam sajnos. Az övé ízlett nagyon, az enyém meg vagy szétesett vagy száraz lett. (az ő receptje itt található: http://www.jotenni.hu/1/post/2013/08/kakas-tekercs-varicik.html)

Aztán inkább kitaláltam egyet, ami nekünk nagyon bejött 🙂

Hozzávalók:

  • 4 dkg darált mandula
  • 5 dkg darált dió
  • 2 dkg darált kókuszreszelék
  • 4 dkg gesztenyeliszt
  • 15 dkg gluténmentes  süteményliszt keverék
  • 4 g szárított élesztő
  • fél narancs kifacsart leve (ezt lehet, hogy legközelebb kihagyom és helyette kipróbálom rizstejjel vagy más semlegesebb gyümölcslével)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • barna cukor ízlés szerint (szerintem kb 5 dkg)
  • 50 g margarin (tej- és szójamentes)
  • Töltelékhez: 25 g margarin, 1 evőkanál holland kakaó, barna cukor, kis víz, olvasztott étcsoki (ez kimaradhat, de akkor több kell az előbbi hozzávalókból)

Elkészítés:

  • felolvasztom a margarint
  • ledarálom a magokat és a kókuszreszeléket, ezt hozzáöntöm a felolvasztott margarinhoz
  • hozzáadom az összes hozzávalót és kézzel összegyúrom
  • fél órát pihentetem a tésztát
  • két folpack között kinyújtom (így nem kell liszt a nyújtáshoz és takarítani is könnyebb utána, Rachel Allen műsorában láttam és megtetszett az ötlet)
  • elkészítem a tölteléket: felolvasztok 25 g margarint vagy kókuszzsírt, hozzáadok kb 40-50 g barna cukrot, 1 evőkanál holland kakóport és fél tábla étcsokit, meg egy pici vizet, hogy ne könnyebben kenhető legyen a massza
  • a kinyújtott tésztára rákenem a masszát és feltekerem
  • 1 centis darabokat vágok és 180-200 fokos sütőben 15-25 percig sütöm.

Ez a kakaós csiga végre mindenkinek ízlett a családban és nem száradt és nem szikkadt ki másnapra sem. Kicsit nekem erős volt a narancs íze, azt legközelebb másra cserélem. Szép persze ez sem lett, ahogy az tőlem már megszokott, de fontosabb, hogy finom 🙂

Chocolate chip cookie

2014 január 8. | Szerző:

Gluténmentes chocolate chip cookieEzt a cookie-t régen nagyon sokszor csináltam hagyományos lisztből, a gyerekek nagyon szerették. Most elkészítettem egy általam kreált mentes változatot és osztatlan sikert aratott szerencsére ez is 🙂

Hozzávalók:

  • 5 dkg paradió
  • 5 dkg dió
  • 4 dkg rizsliszt
  • 3 dkg kukoricakeményítő
  • 1 tojás
  • 60 g barna cukor
  • 60 g zsiradék (ebből nekem 40g margarin volt, 20g kókuszzsír)
  • csipet szódabikarbóna
  • fél tábla étcsokoládé

Elkészítés:

Felolvasztom a zsiradékot, benne elkeverem a cukrot. A magvakat megdarálom, hozzákeverem a rizslisztet, szódabikarbónát, keményítőt. A folyékony hozzávalókhoz hozzákeverem a tojást, végül az összes hozzávalót összekeverem. Ezután beletördelek kb. fél tábla étcsokit.

Sütőpapírral bélelt tepsire kis kanállal halmokat rakok és 180 fokon 8-10 percig sütöm.

 

Narancsos csokitorta – glutén- és tejmentes

2013 november 28. | Szerző:

Ez a csokitorta nagyon gyorsan elkészül, egyszerű és végre egészen könnyű is, nem brownie szerű, mint az eddigi csokitorta próbálkozásaim.A fotózáshoz már csak egy szeletet sikerült megmentenem, ez is bizonyítja, hogy mindenkinek ízlett 🙂

Hozzávalók:

A tésztához:narancsos csokitorta

  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg darált mandula
  • 10 – 15 dkg barna cukor (ízlés szerint)
  • 1 narancs kifacsart leve
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 40 g kókuszzsír
  • 3 db tojás
  • 4 dkg rizsliszt

A krémhez:

  • 1 csomag gluténmentes pudingpor
  • 3 evőkanál barna cukor
  • fél liter rizstej
  • 1 evőkanál kakaópor + 1 evőkanál kókuszzsír VAGY fél tábla étcsoki felolvasztva

Elkészítés:

A tésztához ledaráljuk a magokat, felolvasztjuk a kókuszzsírt gőz fölött, ehhez hozzáadjuk a kakóport és a narancslét, majd az egész keveréket hozzáöntjük a magokhoz. Hozzáadjuk a 3 tojást és kicsit sűrítjük a 4 dkg rizsliszttel. Kókuszzsírral kikent, leszedhető oldalú kerek tortaformában 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

Ezután megcsináljuk a pudingot a leírás szerint, csak tej helyett rizstejet teszünk bele és hozzáadjuk a plusz kakaó/kókuszzsír kombót vagy az olvasztott csokit.

Ráöntjük a krémet a tésztára, hűtőben lehűtjük és a tortaforma oldalát leszedve tálaljuk.

A narancslé nagyot dob rajta 🙂 Anélkül is készíthető, helyette rizstejjel, vagy almalével is jó.

Csokis szivek

2013 október 30. | Szerző:

csokiszivTöbb szempontból is nagy kedvencünk. Nekem azért, mert nagyon gyorsan elkészül, a gyerekeknek és apának azért, mert nagyon csokis és nagyon puha.

Hozzávalók:

  • 5 – 5 dkg darált dió és kesudió
  • 4 dkg darált kókuszreszelék
  • 2-3 tojás
  • 60 dkg fekete (lehetőleg holland) kakaópor
  • 20 dkg barna cukor
  • 80 dkg kókuszzsír
  • 6 evőkanál rizstej
  • 6 evőkanál gyümölcslé vagy lekvár
  • 4 dkg rizsliszt
  • 1 dkg kukoricakeményítő (vagy +1 tojás)

Elkészítés:

  1. A kókuszzsírt gőz fölött felolvasztom, ebbe belekeverem a kakóport és a cukrot
  2. ledarálom a magokat és a kókuszreszeléket kávédarálóval, belekeverem a kakós masszába
  3. a masszához hozzáadom a risztejet és a gyümölcslét vagy lekvárt, várok, amíg kicsit kihűl, hogy a tojásokat is bele tudjam keverni anélkül, hogy azok megfőnének
  4. utoljára a rizslisztet keverem bele (+ kukoricakeményítőt, ha azt a verziót választod)
  5. muffinformába töltöm (nálunk a szív alakú a nyerő) és 200 fokos sütőben kb 20-30 percig sütöm. Ne ijedjetek meg,a massza nagyon folyósnak fog tűnni, de tapasztalatom szerint a gluténmentes sütik a szokásos tészta állaggal ehetetlenül kemények vagy szétesősek lesznek, folyósabb állagúan megsütve viszont pont jók.

Tárold hűtőben, még finomabb lesz!

Legutóbbi hozzászólások

Kategória

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!