Zabpelyhes karfiolfasírt (glutén-, és tejmentes)
Tegnap hirtelen felindulásból készítettem ezt a fasírtot.
A gyerekeknek hagyományos húsos verziót csináltam, de én zöldségre vágytam, ez lett belőle.
Hozzávalók:
- 1 közepes karfiol
- zabpehely
- hagyma
- 1 tojás
- só
- rizsliszt (elhagyható)
- olivaolaj vagy kókuszzsír
Elkészítés:
- a karfiolt megmosom és rózsáira szedve sós vízben megfőzöm
- míg fő a karfiol, apróra vágom a vöröshagymát (ízlés dolga, mekkorát) és kókuszzsíron v olivaolajon megdinsztelem
- begyújtom a sütőt
- ha a karfiol megfőtt, a vízből kivéve aprítógépbe dobom és pépesre darálom (nagyon gyorsan megvan). (Nekem 2 kör darálás volt, egyszerre nem fért bele az egész)
- egy tálban összekeverem a darált karfiolt, a dinsztelt hagymát, 1-2 evőkanál olivaolajat, 1 tojást, 3-5 evőkanál zabpelyhet (ízlés dolga mennyit, és én a kisebb, darabolt zabpelyhet szeretem használni, de bármelyik jó), sózom (esetleg borsozom is, de ha gyerekeknek is szeretném adni, akkor a borsot én mindig elhagyom), és esetleg 1-2 kanál rizslisztet, de ezt nem muszáj, ha a massza állaga megfelelő, hogy kanállal halmokat lehessen belőle rakni.
- egy tepsi alját kizsírozom olivaolajjal vagy kókuszzsírral és evőkanállal halmokat rakok a masszából
- előmelegített sütőben sütöm a kis pogácsákat, amíg a tetejük enyhén barnulni nem kezd
- magában, főzelékfeltétként vagy mártogatós szósszal is finom