Mini kakaós csigák
Amíg ettük a gluténes verzióját, N. imádta a kakaós csigát. Ezért egy ideje már próbálkozom ehető gluténmentes verzióval, mindezidáig közepes sikerrel. Egy kedves barátunknak sikerült egy nagyon finomat készítenie, de én azzal a recepttel nem boldogultam sajnos. Az övé ízlett nagyon, az enyém meg vagy szétesett vagy száraz lett. (az ő receptje itt található: http://www.jotenni.hu/1/post/2013/08/kakas-tekercs-varicik.html)
Aztán inkább kitaláltam egyet, ami nekünk nagyon bejött 🙂
Hozzávalók:
- 4 dkg darált mandula
- 5 dkg darált dió
- 2 dkg darált kókuszreszelék
- 4 dkg gesztenyeliszt
- 15 dkg gluténmentes süteményliszt keverék
- 4 g szárított élesztő
- fél narancs kifacsart leve (ezt lehet, hogy legközelebb kihagyom és helyette kipróbálom rizstejjel vagy más semlegesebb gyümölcslével)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- barna cukor ízlés szerint (szerintem kb 5 dkg)
- 50 g margarin (tej- és szójamentes)
- Töltelékhez: 25 g margarin, 1 evőkanál holland kakaó, barna cukor, kis víz, olvasztott étcsoki (ez kimaradhat, de akkor több kell az előbbi hozzávalókból)
Elkészítés:
- felolvasztom a margarint
- ledarálom a magokat és a kókuszreszeléket, ezt hozzáöntöm a felolvasztott margarinhoz
- hozzáadom az összes hozzávalót és kézzel összegyúrom
- fél órát pihentetem a tésztát
- két folpack között kinyújtom (így nem kell liszt a nyújtáshoz és takarítani is könnyebb utána, Rachel Allen műsorában láttam és megtetszett az ötlet)
- elkészítem a tölteléket: felolvasztok 25 g margarint vagy kókuszzsírt, hozzáadok kb 40-50 g barna cukrot, 1 evőkanál holland kakóport és fél tábla étcsokit, meg egy pici vizet, hogy ne könnyebben kenhető legyen a massza
- a kinyújtott tésztára rákenem a masszát és feltekerem
- 1 centis darabokat vágok és 180-200 fokos sütőben 15-25 percig sütöm.
Ez a kakaós csiga végre mindenkinek ízlett a családban és nem száradt és nem szikkadt ki másnapra sem. Kicsit nekem erős volt a narancs íze, azt legközelebb másra cserélem. Szép persze ez sem lett, ahogy az tőlem már megszokott, de fontosabb, hogy finom 🙂