Glutén- és tejmentes bejgli
2013 december 19. | Szerző: jegeskave |
Nincs karácsony bejgli nélkül – nálunk sem.
Első bejgli próbálkozásom, természetesen szétesett 🙂
Az íze viszont finom lett, ezért megosztom a receptet. Ha valakinek van ötlete, hogyan javítsunk az állagán, írja meg légyszi!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 450 g Schar B liszt
- 150 g darált dió
- 1 cs. szárított élesztő
- 240 g olvasztott, szójalecitin mentes margarin (tejérzékenyeknek a szója sem jó, ezért figyelünk a szójalecitinre is)
- 120 ml rizstej
- 2 tojássárgája
- 90 g barna cukor
- 1 mokkáskanál só
A liszttel jól elkeverem az élesztőt, a margarin megolvasztom, hozzáöntöm a rizstejet, ezt is hozzáadom a lisztes keverékhez, majd a többi hozzávalót is beleöntöm és kézzel homogén állagúvá gyúrom. Fél órát pihentetem.
Töltelékek:
Mákos (ez miattam van, N. nem ehet mákot még darálva sem, de én imádom a mákot és a lányomis, úgyhogy ennyi jár nekünk :))
- 2 rúdhoz: 220 g barna cukrot 2 dl rizstejjel felforralunk, beleöntünk 2 zacsi vaníliás cukrot, 1 biocitrom reszelt héját tesszük még bele és végül belekeverjük a 400g mákot. Hagyjuk kihűlni.
Diós
- 1 rúdhoz: 120 g barna cukrot, 1 zacsi vaníliás cukrot, 200 g dióval összekeverünk, ráöntünk 1,1 dl rizstejet, felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni (ez picit híg lett nekem, legközelebb picit kevesebb rizstejet fogok tenni bele)
A tésztát kézzel lapogattam ki, az állaga miatt esélytelen lett volna nyújtani. Utána rákentem a tölteléket és feltekertem. Tojással megkentem a tetejét és 180 fokos sütőbe tettem. 30-40 perc alatt sül meg.
Nagy meglepetésre ez a süti igazából másnapra lett nagyon finom. A gluténmentes sütiknél inkább úgy szokott lenni, hogy frissen jó, aztán egyre porhanyósabb és homokízűbb lesz, ahogy telik az idő, de ennél a sütinél egyelőre nem ez a tapasztalatom (3 napja csináltam). De már alig van belőle, túl hosszú időt nem fogok tudni tesztelni azt hiszem 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
hát nagyon ügyes vagy, gratulálok!Lehet még tesztelni?