Glutén- és tejmentes bejgli

2013 december 19. | Szerző: |

bejgliNincs karácsony bejgli nélkül – nálunk sem.
Első bejgli próbálkozásom, természetesen szétesett 🙂
Az íze viszont finom lett, ezért megosztom a receptet. Ha valakinek van ötlete, hogyan javítsunk az állagán, írja meg légyszi!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 450 g Schar B liszt
  • 150 g darált dió
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 240 g olvasztott, szójalecitin mentes margarin (tejérzékenyeknek a szója sem jó, ezért figyelünk a szójalecitinre is)
  • 120 ml rizstej
  • 2 tojássárgája
  • 90 g barna cukor
  • 1 mokkáskanál só

A liszttel jól elkeverem az élesztőt, a margarin megolvasztom, hozzáöntöm a rizstejet, ezt is hozzáadom a lisztes keverékhez, majd a többi hozzávalót is beleöntöm és kézzel homogén állagúvá gyúrom. Fél órát pihentetem.

Töltelékek:

Mákos (ez miattam van, N. nem ehet mákot még darálva sem, de én imádom a mákot és a lányomis, úgyhogy ennyi jár nekünk :))

  • 2 rúdhoz: 220 g barna cukrot 2 dl rizstejjel felforralunk, beleöntünk 2 zacsi vaníliás cukrot, 1 biocitrom reszelt héját tesszük még bele és végül belekeverjük a 400g mákot. Hagyjuk kihűlni.

Diós

  • 1 rúdhoz: 120 g barna cukrot, 1 zacsi vaníliás cukrot, 200 g dióval összekeverünk, ráöntünk 1,1 dl rizstejet, felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni (ez picit híg lett nekem, legközelebb picit kevesebb rizstejet fogok tenni bele)

A tésztát kézzel lapogattam ki, az állaga miatt esélytelen lett volna nyújtani. Utána rákentem a tölteléket és feltekertem. Tojással megkentem a tetejét és 180 fokos sütőbe tettem. 30-40 perc alatt sül meg.

Nagy meglepetésre ez a süti igazából másnapra lett nagyon finom. A gluténmentes sütiknél inkább úgy szokott lenni, hogy frissen jó, aztán egyre porhanyósabb és homokízűbb lesz, ahogy telik az idő, de ennél a sütinél  egyelőre nem ez a tapasztalatom (3 napja csináltam). De már alig van belőle, túl hosszú időt nem fogok tudni tesztelni azt hiszem 🙂

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ágnes Kertész says:

    hát nagyon ügyes vagy, gratulálok!Lehet még tesztelni?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Legutóbbi hozzászólások

Kategória

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!