Kölestorta

A kecskeméti barackos kölestorta leegyszerűsített, tejmentes verziója. Megsütöttem egy anyuka partira és osztatlan sikert aratott 🙂

Az eredeti recept amúgy ez: http://www.nlcafe.hu/gasztro/20110811/susd_meg_az_orszag_tortajat/

Az átalakított pedig íme:

Hozzávalók az alapfőzethez:

Ezekből megfőzzük a kölesalapot. Egy sűrű köleskását kapunk.

A masszához hozzákeverünk 30 dkg barna cukrot, reszelt (bio) citromhéjat, (én nyomtam bele egy kis citromlevet is), és 50 g kókuszzsírt.

Ezután a masszát kettészedjük, én elfeleztem: kaptam 2 db kb. 900 g-os kölesmasszát.

1. Az egyik féladag kölesalaphoz hozzákeverünk 30 g darált madulát, 40 g lenmaglisztet és 30 g gesztenyelisztet, 60 g cocomast és ha kellően kihűlt, hogy ne főjön meg benne, akkor 3 db tojást. Én kerek, leszedhető oldalú tortaformába töltöttem és 200 fokos sütőben kb 20 percig sütöttem. Amikor a teteje aranybarna és egy picit akár be is repedezhet, akkor jó.

2. A második féladag kölesalapból lesz a krém. A kölesalaphoz adtam 150 g házi sárgabarack lekvárt, fél kifacsart narancsot, fél kifacsart citromot és kb 1 dl cocomast (ez lágyítja, igény szerint változtatható az adagja, én is kóstolgattam közben). Ezután 1 dl narancslével megfőztem egy zacskó zselatint (gluténmenteset), amikor elkezdett besűrűsödni, gyorsab hozzákevertem a masszához és ráöntöttem a a megsült kölesalapra (ami eddigre már valamennyire kihűlt).

Hűtőben szilárdítottam. Fél nap alatt tökéletes lesz, mi másnap ettük.

Nálunk a lányok nagyon szeretik, a fiúk pedig egyáltalán nem 🙂

Írjátok meg, nálatok milyen volt a fogadtatás!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »